Ozonterapi Yöntemleri

Vücuttaki çeşitli ortamlara ozon-oksijen vermek için birçok yol kullanılır

Kan yoluyla ozon terapi:
1- Major kan terapisi: Damardan alınan bir miktar kandan ozon geçirildikten sonra bu kan derhal dolaşıma geri verilir. Seanslar halinde yapılır, kişiye özel toplam doz hedefine ulaşılınca kür sonlanır.
2- Minör kan terapisi: Az miktarda ozonlanmış kan kas içine enjekte edilir. Bağışıklık sistemini hızla güçledirici etkileri vardır.
3- Ozonlu serum infüzyonu: Ozonlanmış serumun kan dolaşımına verilmesi şeklinde uygulanır. Kan ozonlama tedavisine eklenir veya tek başına uygulanır.
Rektal/Vajinal/Kulak insüflasyonları:

Ozonun etkilerini tüm vücutta göstermesine olanak verdiği gibi, yerel anti-mikrobik, antienflamatuar ve diğer tedavi edici etkilerinden faydalanmak amacıyla uygulanır.
1- Rektal ozon insüflasyonu: Hepatit, spastik kolon ve çeşitli enflamatuar barsak hastalıkları, hemoroid, fissür, fistül gibi rektum ve anüs hastalıkları ve barsaklarda aşırı maya mantarı üremesi, gaz-şişkinlik gibi kronik durumlarda faydalıdır. Tek başına ya da klasik tedavileri destekleyici olarak veya kan ozonlaması sırasında uygulanır.
2- Vajinal ozon insüflasyonu: Vajinanın mantar ve bakteri enfeksiyonlarında 3 seans yeterlidir. Ağrılı adet yakınmasında ve rahim ve yumurtalık iltihabı dahil, kadın üreme sisteminin birçok hastalığında tek başına veya yardımcı tedavi olarak iyileşme sağlayabilir.
3- Kulak insüflasyonu: Dış kulak yolunun bakteri ve mantar enfeksiyonlarında ve orta kulak iltihabında, ayrıca sinüzitte 3 seans yeterlidir. Hiçbir yan etkisi olmayan bu yöntem çok etkili ve kalıcı sonuç sağlar.

Ozon injeksiyonları:
1- Kas içine ozon injeksiyonu: Kas tutulması ve fibrozit, fibromyozit vb çeşitli nedenlere bağlı kas/eklem ağrılarında uygulanır. Ayrıca omurganın disk fıtıklarında, siyatik sinir üzerinde baskı oluşturan kalça eklemi sorunlarında bu yöntemle çok iyi sonuç alınır.
2- Eklem içine ozon injeksiyonu: Omuz, kalça, diz eklemlerinin enflamatuar hastalıkları başta olmak üzere tüm eklemlerin romatizmal hastalıklarında ve eklem travmalarında uygulanır.
3- Deri altına ve deri içine ozon injeksiyonları (Ozon mezoterapi): Ağrı giderici olarak ağrılı bölgelerde, deri hastalıklarında, cilt lekelerinde, yara izlerinin, çatlak ve selülitlerin hafifletilmesinde ve ameliyatlardan sonra yaranın iz bırakmadan hızla kapanmasını sağlamak için yapılır. Cilt gençleştirme amacıyla da uygulanır.

Haricen ozon terapi:
1- Ozon-oksijen karışımının haricen verilmesi: Derinin dolaşım bozukluğu, yara, yanık ve infeksiyonlarda ve çeşitli cilt hastalıklarında ozon-oksijen karışımı kapalı sistemde haricen ve bölgesel olarak uygulanır:
Torbalama: El-ayak-bacak lezyonlarında

Kupa sistemi: Haricen lokal uygulama gerektiren ama torbalama yapılamayan yerlerde
2- Ozonlu su uygulamaları: Saf su içerisinden ozon geçirilerek elde edilen ozonlu su ile yapılır:
* Ağız, dişeti, yutak, bademcik, yemek borusu, ve mide hastalıklarında içilerek
* Mesane, üretra ve prostat hastalıklarında üretradan sonda yardımıyla verilerek
* Barsak hastalıklarında ve detoks amaçlı barsak yıkama işleminde rektumdan sonda yardımıyla verilerek

3- Ozonlanmış yağ uygulamaları: Zeytinyağından ozon geçirilerek elde edilen ozonlu yağ ile yapılır:
* Ağız, dişeti, yutak hastalıklarında gargara ve diş fırçalama ile, bademcik, yemek borusu, mide hastalıklarında içilerek
* Mesane ve üretra hastalıklarında idrar yolundan sonda yardımıyla verilerek
* Anüs, rektum ve prostat hastalıklarında sonda ile rektuma verilerek
* Yara ve yanıklara haricen uygulanarak
* Derinin, saçlı derinin ve tırnakların bakteri ve mantar enfeksiyonlarında haricen uygulanarak

Solunum yoluyla ozon terapi:
Ozon alveollere toksik etki yapacağından doğrudan solunum yoluyla alınmaz. Ancak bitkisel sıvı yağlardan geçirilerek solunması halinde ozonun toksik etkileri giderilebilmektedir. Böylece ozon terapi alerjik rinit, larenjit gibi üst solunum yollarının hastalıklarında, ve trakeit, bronşit, astım, ve tüberküloz dahil çeşitli akciğer enfeksiyonlarında sıvı yağdan geçirilen ozonun solunması şeklinde uygulanır.

 

 

Dr. Nilgün Eröztürk – Her hakkı saklıdır